Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Resultaat collectieve inkoopactie voor zonnepanelen 2019

DUURZAAM REMCOM EN ZONNE-ENERGIE IN DE WIJK 

In de periode mei – oktober 2019 heeft het buurtteam Duurzaam RemCom de tweede collectieve inkoop actie georganiseerd. Deze keer was de actie gericht op zonnepanelen. Met behulp van partner Greenhome heeft het team een professionele leverancier selectie gemaakt. Belangrijke criteria bij selectie zijn geweest organisatie, kwaliteit en prijs. Deze selectie heeft geleid tot een aanbieding waarbij goede kwaliteit wordt geleverd tegen een scherpe prijs. De laagste prijs is hierbij geen leidende criteria geweest. Er zijn twee panelen geselecteerd, het URE en het SunPower panel,  zodat de bewoner zelf de keuze heeft kunnen maken voor een panel dat qua kosten, rendement en uitstraling het beste past van de eigen situatie. 

Mede na aanleiding van de bewonersavond op 16 april jl. hebben 74 bewoners een vrijblijvende offerte aangevraagd waarvan uiteindelijk 33% is overgegaan tot het leggen van panelen. In totaal zijn er in onze wijk 468 panelen geplaatst met een gezamenlijk vermogen van 147.420WP. Dit is goed voor 125.307 Kwh energie. Het gemiddelde verbruik van de 5 modelwoningen is 4.278 kwh per jaar. Dit maakt dat we als wijk op dit moment 29,3 woningen van elektriciteit kunnen voorzien. Dat is  1,7%. Het eerste begin is! 

Het is ook interessant om te weten wat bewoners weerhoudt om niet tot de aanschaf van panelen over te gaan. Reden hiervoor zijn divers en o.a. de onzekerheid over de salderingsregeling, een relatief lange terugverdienperiode in relatie tot de leeftijd, gekozen voor een andere aanbieder, het legplan dat niet rendabel is dan wel esthetisch niet goed uitkomt, of de interesse in een collectief postcode project. 

Dit laatste is nog steeds onder de aandacht van het buurtteam. Samen met energiecoöperatie WattNu en de gemeente wordt er blijvend gezocht naar een collectief dak in of voor onze wijk. Dit collectieve dak kan uiteraard ook een private of particulier dak zijn. Dus mocht je een gelegenheid weten dan horen we het graag. 

Het volgende initiatief; energieborrels met warmtebeelden 

Vorig najaar zijn de eerste woningen geïsoleerd, dit voorjaar zijn de eerste daken van panelen voorzien en in de afgelopen maanden zijn ook de eerste energiecoaches in de wijk opgeleid. Nu het weer kouder wordt gaan we vanaf januari 2020 op pad met de energiecoaches en een warmtebeeld camera. Met deze infrarood camera wordt goed zichtbaar waar het warmteverlies in een woning concreet optreedt. Op straatniveau gaan we energieborrels organiseren waarbij we met een aantal buren van vergelijkbare woningen de warmtebeelden van de woningen in relatie tot de energierekeningen gaan bekijken. Hierdoor wordt goed zichtbaar welke maatregelen effect hebben op zowel verbruik als comfort. Vervolgens faciliteren we de bewoners in het nemen van deze maatregelen. Dus is het onderwerp energieverbruik al vaker met de buren ter sprake gekomen of lijkt je dit gewoon een mooi initiatief om met een paar buren op te pakken? Laat het ons weten via info@remcom.nl en we komen langs.

Fotobijschrift: met de wens om bij te dragen aan de energietransitie, maar met respect voor het karakter van de wijk hebben drie buren op de Jan Steenlaan het initiatief genomen om een gezamenlijk legplan te maken die recht doet aan de esthetiek van de woningen.  

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top