Duurzaam RemCom is een bewonersinitiatief dat als doel heeft de bewustwording, betrokkenheid en bereidheid tot actie te vergroten in het Rembrandtpark en Componistenkwartier in Naarden. Het streven is om met elkaar onze wijk te verduurzamen, en ons voor te bereiden op de toekomst waarin o.a. het energielabel van de woning een belangrijke thema zal worden.

De kick-off

Maandag 24 september was de kick-off van de verduurzamingscampagne waarin wordt uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van de woning. Om met ons mee te doen, kan je verschillende motieven hebben; ideëel, ecologisch, economisch en/of financieel. Denk als medebewoner eens na over jouw motief en Doe Met Ons Mee. Klik hier voor de uitnodiging voor deze avond.

De campagne

Uiterlijk 2021 is de Warmtevisie klaar waarin de gemeente aangeeft op welke wijze de Gooise Meren ‘van het gas‘ af zal gaan. In afwachting van deze Warmtevisie kunnen we al wel beginnen met onszelf voor te bereiden op wat gaat komen. Op basis van het uitgangspunt ‘wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet opgewekt te worden’ begint elke verduurzaming met het bewuster gebruiken van energie en het tegengaan van verspilling ervan.

Een energiezuinige woning

Onbewust stroomt er door de schil van de woning veel warmte weg. Klik hier om een idee te krijgen van het warmteverlies van een woning. Om de woning energiezuinig te maken en het energielabel van de woning te verbeteren, zijn isoleren en besparen belangrijke eerste “no regret”-maatregelen. Op de afbeelding hieronder zie je de 6 mogelijke stappen om van energielabel G naar A te komen. Naast isoleren is het belangrijk om waar mogelijk energie te besparen. Klik hier voor handige bespaartips.

Samenwerking met Duurzaam Bouwloket en Greenhome

Om de verduurzaming te faciliteren is het buurtteam een samenwerking aangegaan met twee partners, te weten Duurzaam Bouwloket en Greenhome. De partners geven ons inzicht in de situatie in onze wijken en de maatregelen die hiervoor mogelijk zijn. Om een indicatie te krijgen voor je eigen woning kan je op de website van Greenhome online en kosteloos de huisscan voor je eigen woning invullen. Klik hier voor de huisscan.

Woningscans

Voor vijf ‘model’ woningen uit onze wijken is door Duurzaam Bouwloket een woningscan gemaakt om per type woning inzicht te geven in de mogelijke maatregelen voor verduurzaming. Tevens is een concreet stappenplan opgesteld met bijbehorende kosten en terugverdienperiodes. De verschillende woningscans zijn beschikbaar op de actiewebsite van Duurzaam Bouwloket. Klik hier om de verschillende woningen in te zien.

Mogelijke maatregelen

Voor veel woningen is vloer- en spouwisolatie een gangbare maatregel om mee te beginnen. Tijdens de kick-off biedt Greenhome een collectieve inkoopactie aan voor deze beide isolatiemaatregelen aan. Mocht je geïnteresseerd zijn in mogelijke andere maatregelen, dan raden we je aan de e-books (door Greenhome beschikbaar gesteld), door te nemen. Klik voor meer informatie op de betreffende maatregel; dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, zonneboilers en zonnepanelen.

Back to top