Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Resultaat collectieve inkoopactie voor zonnepanelen 2019

In de periode mei – oktober 2019 heeft het buurtteam Duurzaam RemCom de 2de collectieve inkoop actie georganiseerd. Deze keer was de actie gericht op zonnepanelen. Met behulp van partner Greenhome heeft het team een professionele leverancierselectie gemaakt.  Belangrijke criteria bij selectie zijn geweest organisatie, kwaliteit en prijs. Deze selectie heeft geleid tot een aanbieding waarbij goede kwaliteit wordt geleverd tegen een scherpe prijs. De laagste prijs is hierbij geen leidende criteria geweest. Er zijn twee panelen geselecteerd, het URE en het SunPower panel, zodat de bewoner zelf de keuze heeft kunnen maken voor een panel dat qua kosten, rendement en uitstraling het beste past van de eigen situatie. 

Mede na aanleiding van de bewonersavond op 16 april jl hebben 74 bewoners een vrijblijvende offerte aangevraagd waarvan uiteindelijk 33% is overgegaan tot het leggen van panelen.  In totaal zijn er in onze wijk 468 panelen geplaatst met een gezamenlijk vermogen van 147.420WP. Dit is goed voor 125.307 Kwh energie. Het gemiddelde verbruik van de 5 modelwoningen is 4.278 kwh per jaar. Dit maakt dat we als wijk op dit moment 29,3 woningen van elektriciteit kunnen voorzien. Dat is  1,7%. Het eerste begin is! 

Het is ook interessant om te weten wat bewoners weerhoud om niet tot de aanschaf van panelen over te gaan. Reden hiervoor zijn divers en o.a. de onzekerheid over de salderingsregeling, een relatief lange terugverdienperiode in relatie tot de leeftijd, het legplan dat niet rendabel is dan wel esthetisch niet goed uitkomt, of de interesse in een collectief postcodeproject. 

Dit laatste is nog steeds onder de aandacht van het buurtteam. Samen met energiecoöperatie WattNu en de gemeente wordt er blijvend gezocht naar een collectief dak in of voor onze wijk. Dit collectieve dak kan uiteraard ook een private of particulier dak zijn. Dus mocht je een gelegenheid weten dan horen we het graag. 

Back to top