Vragen over hartstilstand
Hoeveel mensen per jaar krijgen een hartstilstand?
Iedere jaar krijgen in Nederland ca. 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dit kan iedereen overkomen! De overlevingskans is het grootst als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten. De gemiddelde aanrijtijd van hulpdiensten zoals ambulance en politie is op de meeste plaatsen langer dan 6 minuten.
Waarom moet binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren?
Als iemand een hartstilstand krijgt, stopt de bloedsomloop. Door snel te starten met reanimeren wordt de bloedsomloop hersteld en blijft het lichaam in leven. Dit geeft het slachtoffer een kans te overleven tot de hulpdiensten aanwezig zijn en zij het slachtoffer verder kunnen helpen. Om snel te kunnen starten is het essentieel dat er in de buurt burgerhulpverleners zijn, en de AED niet te ver weg is. Richtlijn van de Hartstichting is dat overal een AED op maximaal 500m afstand zou moeten zijn.
Wat moet ik doen als iemand een hartstilstand krijgt?
Bel direct 112 bij het vermoeden van een hartstilstand. Zij zullen vervolgens helpen met volgende stappen en natuurlijk de hulpdiensten waarschuwen. Ook worden dan automatisch burgerhulpverleners in de buurt opgeroepen om te starten met reanimeren en indien aanwezig een AED laten ophalen.
Wat als ik niet gereanimeerd wil worden?
Sommige mensen hebben de wens om bij een hartstilstand niet te worden gereanimeerd. Zij kunnen dan een verklaring of een speciale penning bij zich dragen. Hulpverleners zullen hier rekening mee houden.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Voor meer informatie kunt u bij de Hartstichting terecht: https://www.hartstichting.nl/, of stuur ons een mail: aed@remcom.nl.
Vragen over AED
Wat is een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat waarmee het hart door een stroomstoot een reset gegeven kan worden. Hiermee kan het hartritme worden hersteld bij een hartstilstand. Het toepassen van een AED samen met reanimatie binnen 6 minuten geeft het slachtoffer de grootste overlevingskans.
Wie mag een AED bedienen?
Iedereen mag een AED bedienen. Het wordt sterk aanbevolen om een reanimatiecursus te doen zodat je weet wat je moet doen (door oefening). Als je je aanmeldt als burgerhulpverlener na een cursus kun je ook worden opgeroepen als er in de buurt via 112 een hartstilstand wordt gemeld.
Ik heb al een AED, hoe kan ik deze aanmelden?
Je kunt je AED aanmelden bij HartslagNu, dit kan via de website: http://hartslagnu.nl. Wij waarderen het als je dit ons ook laat weten via aed@remcom.nl.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Ga naar de website van HartslagNu: https://hartslagnu.nl/veelgestelde_vragen/aed/ of stuur ons een mail: aed@remcom.nl.
Vragen over Burgerhulpverlener
Wat is een burgerhulpverlener (BHV’er)?
Een burgerhulpverlener is iemand die kan reanimeren en die weet hoe een AED gebruikt moet worden. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
Hoe kan ik burgerhulpverlener worden?
Je wordt burgerhulpverlener na het volgen van een reanimatiecursus, bijvoorbeeld via het Rode Kruis. In een dagdeel leer je hoe je moet reanimeren en hoe een AED toegepast wordt. Een EHBO-cursus van een werkgever kan ook geldig zijn.
Wat kost een reanimatiecursus?
Er zijn verschillende aanbieders van cursussen. De meeste zorgverzekeraars dekken de kosten vanuit de aanvullende verzekering. Het kan ook zijn dat je via je werk een cursus kunt volgen
Hoe word ik opgeroepen als ik burgerhulpverlener ben?
Na het volgen van de cursus is het belangrijk je aan te melden bij hartslagnu.nl. Je installeert de app waardoor je kunt worden opgeroepen als er een 112 melding is in de buurt waarbij een reanimatie nodig is.
Moet ik dan altijd beschikbaar zijn?
Je kunt zelf aangeven in de app wanneer je beschikbaar bent voor oproepen. Op basis van GPS gegevens weet de app waar je bent, en zul je ook alleen worden opgeroepen als je in de buurt van de locatie bent.
Waar kan ik meer informatie vinden?
Ga naar de website van HartslagNu: https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/, de Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener/wat-doet-een-burgerhulpverlener of stuur ons een mail: aed@remcom.nl.